NYHET: Hösten 2021 startar Sveriges första utbildning inom hundassisterad psykoterapi (AAC/AAT) med mig som huvudlärare - mer info om du anmäler dig till nyhetsbrevet om utbildningen här: https://elinlundberg.simplero.com/page/205967-intressanmalan-utan-naagot-bindande-krav

Terapihunden Izzy flatcoated retriever

Izzy heter Wildzeal This is Destiny och är en flatcoated retriever som är född i mars 2018. Hon blev certifierad terapi- och skolhund på Hundens hus i januari 2021. Izzy är lugn, vänlig, pussig och van vid att träffa människor på min psykoterapimottagning. Izzy tycker om att gosa och träna med mina klienter, men kan också ligga ned och vila/sova under sessionerna.

När Izzy är med och stöttar under en session kan hon hjälpa till med att lugna ned nervsystemet på dig vilket ökar chansen att du ska få en trygg anknytning med mig som psykoterapeut. Om du är bekväm kan hon ligga bredvid dig i soffan och du kan gosa med henne. Hon kan också trösta dig genom att trycka huvudet mot dig om du är ledsen. Du kan också göra lite trix med Izzy för att stärka er relation om du vill.

Hon sover oftast under mina vanliga sessioner med patienter. Hon kan också på eget initiativ trösta den som är ledsen genom att stillsamt lägga sitt huvud i personens knä, något som brukar upplevas väldigt starkt och positivt.

Nu finns också Molly (Congratz special spring breeze) med på mottagningen, som också ska utbildas till terapihund och i framtiden arbeta med mig och mina patienter. Molly är född i mars 2020.

Izzy och Molly har en egen Facebooksida där jag beskriver deras liv och utbildning, som heter Terapihunden Izzy flatcoated retriever. Jag har också en grupp på Facebook för yrkesverksamma terapeuter med intresse för hund i verksamheten som heter "Hund i terapirummet".

Jag är mycket intresserad av hundträning och hoppas i framtiden kunna avla på någon av mina tikar, om de uppfyller mina krav på avelsdjur. Jag har gått SKK:s hunduppfödarutbildning. Jag tränar med positiva metoder, med beröm och godis när hunden gör rätt, istället för straff och hårda ord när hunden gör fel. Jag ser relationen med hunden som det viktigaste, att hunden mår bra och är en familjemedlem med egna rättigheter och behov. Jag har läst etologi på SLU om hundars och katters beteenden, 7,5 högskolepoäng med högsta betyg, hundfilosofikurs cirka 55 timmar på Teams med Kerstin Malm som lärare, hundbeteendevetarutbildning på Hundens Hus med Cilla Danielsson som lärare. Just nu utbildar jag mig till hundinstruktör i vardagslydnad hos Royal Dog Education. Jag tränar mina hundar i vardagslydnad och i apportering, med klickertänk. 

Fotograf bild med mig och Izzy i snö: Katarina Persson. Fotograf i det gröna: Sigrid Asker. Illustration: Sanna Borell. Övriga bilder: Elin Lundberg


ddd