Elin Lundberg. Leg psykoteraput, socionom och familjeterapeut.

Högkänslighet (HSP)

Den amerikanske forskaren och psykoterapeuten Elaine Aron har myntat  begreppet högkänslighet. Hon menar att ca 20% av alla människor har ett mer känsligt nervsystem än majoriteten, vilket innebär att de processar saker på ett djupare sätt. Högkänsliga använder strategin ”tänk efter före” i nya situationer, i stället för strategin ”trial and error”. I och med att de processar information på ett mer omfattande sätt, är de också mer känsliga för överstimulering och utmattning.

Högkänsliga kallas ofta blyga, rädda eller överkänsliga, men det är orättvist! De har helt enkelt ett lite annorlunda sätt att tänka, vilket har varit till nytta för människan genom evolutionen.

Om man är högkänslig underlättar det om man har förståelse för hur man fungerar, och hur man kan leva sitt liv på ett sätt så som gör att man orkar med. Det är också mycket lättare att förstå sitt högkänsliga barn, om man har kunskap om högkänslighet och dess fördelar och nackdelar.

Jag har stor erfarenhet av samtal med högkänsliga personer och med föräldrar till högkänsliga barn.

Se mig föreläsa om högkänslighet på Brainchild2016, i ett tretton minuter långt klipp: https://www.youtube.com/watch?v=O0jMTdbHql8.

Anmäl dig till min gratiskurs online om högkänslighet här: https://elinlundberg.simplero.com/page/140996-anmalan-till-gratiskurs-om-hogkanslighet