Djurassisterad terapi
Hundens roll som terapeutisk medhjälpare
Djur har en förmåga att möta oss utan krav, förväntningar eller dömande. I terapi kan detta vara avgörande – särskilt för den som bär på svårigheter med tillit, självkänsla eller tidigare negativa erfarenheter av mellanmänskliga relationer. Hundar lever i nuet och reagerar genuint, vilket ofta öppnar upp för känslomässig närvaro även hos människan.
I terapin kan hundarna exempelvis hjälpa till att bryta isen i början av samtalet, erbjuda tröst och kroppsnärvaro, eller skapa en varm atmosfär i rummet. Många upplever att det är lättare att prata när det finns en hund i rummet – ibland går det till och med att prata genom hunden, som en slags mjuk kanal för känslor.
Hundarna speglar också känslotillstånd och visar när något är obalanserat i rummet, vilket kan ge både terapeut och klient viktig information. Deras närvaro gör terapin mer levande och ofta också lite lättare, trots att vi ibland pratar om svåra saker.


Djurassisterad (psyko)terapi med terapihundar
I hela världen samarbetar psykoterapeuter och socialarbetare med djur i terapirummet, i vad som kallas för djurassisterad (psyko)terapi. Förhoppningen är att mina hundar kan hjälpa till med att skapa trygga och läkande relationer, och stötta inlärning, utveckling och förändring. Hundarna brukar också visa sund problemlösning vid starka känslor och bekymmer i relationer – vi kan lära oss av djur om vi bara vågar öppna våra ögon.
”Du verkar ju vara en bra terapeut och så men jag måste ändå säga att bäst av allt var ju hunden!” /Patient om Izzy efter ett nybesök.
Trailer till en dokumentär om mig och hundarna:
Cinnika Stenslands korta dokumentär ”Elin och hundarna”:

Om terapihunden Izzy
- Izzy är en flatcoated retriever född i mars 2018.
- Izzy är 60 centimeter hög och väger cirka 27 kilo.
- Izzy blev godkänd terapi- och skolhund på Hundens hus 2021.
- Izzy är social, pussig och har mycket egna åsikter och hög energi när saker är roliga.
- Izzy tycker om att gosa och träna tricks, men kan också ligga ned och vila/sova under sessionerna.
- Izzy älskar mat och hundgodis mest av allt i hela världen. Hon är en utmärkt snattare och har stor erfarenhet av att sno mat.
- Izzy har kroniskt ont i ryggen (spondylos) och när det är fint väder brukar hon föredra att ligga i trädgården och vila.
- Länk till information om rasen: Flatcoated retriever
Om terapihunden Molly
- Molly är en flatcoated retriever född i mars 2020.
- Molly är 61 centimeter hög och väger cirka 28 kilo.
- Molly utbildade jag på egen hand med hjälp av handledning från Mental Health | Animal Assisted Therapy Programs Of Colorado | Arvada
- Molly blev godkänd terapi- och skolhund 2021.
- Molly är Diplomathund, utbildad på Hundens hus 2023. Det betyder att hon kan hjälpa till att rehabilitera rädda hundar eller socialiseringsträna valpar och unghundar.
- Molly är mjuk, försynt och vill gärna vara till lags. Hon tycker inte om att göra fel eller om någon skulle bli missnöjd med henne.
- Molly tycker om att ligga nära, få gos och få pussa eller tvätta en i ansiktet – om du inte vill det går det så klart bra att tacka nej.
- Molly är mycket klok när det gäller att träna tricks, men ligger oftast ned och vilar/sover om inget annat händer.
- Det bästa Molly vet är att hämta kastade föremål och det tränar vi ofta och startar på prov ibland. Att se henne arbeta är väldigt roligt!
- Länk till information om rasen: Flatcoated retriever


Om terapihunden Gullan
- Gullan är en phalène född i februari 2023.
- Gullan är cirka 27 centimeter hög och väger 2,8 kilo.
- Jag har utbildat Gullan till terapi- och skolhund på egen hand och hon blev godkänd 2025.
- Jag ställer ut Gullan på hundutställning med förhoppning att hon ska bli champion och kunna bli mamma i framtiden.
- Gullan är öppen, social och pussig mot människor och vill gärna tvätta dig i öron och näsa om hon får – du kan så klart tacka nej om du vill!
- Gullan har många egna åsikter som hon inte är rädd för att uttrycka.
- Gullan tycker om att leka och träna tricks. Hon är väldigt lättlärd.
- Gullan kan också ligga ned och vila/sova under sessionerna. Då vill hon ofta ligga nära för att sno din kroppsvärme.
- Gullan tycker att hennes viktigast arbetsuppgift i livet är att larma när hon upptäcker något utanför mottagningen. Då skäller hon och visar att det är en ”fara” utanför.
- Eftersom Gullan är så liten är hon rädd för att någon ska råka trampa på henne eller sätta sig på henne. Då piper hon till så att vi ska tänka på att hon är där.
- Länk till information om rasen: Phalène
Regler för umgänget med hundarna
- Hundarna har rättigheter, precis som du och jag. Därför är det frivilligt för dem att delta i terapin, och de kan avstå om de vill.
- Hundarna har egna bäddar där de får ligga ifred och vila och där de inte får störas.
- Hundarna ska behandlas vänligt, utan hårda ord, skrik eller att de blir slitna eller dragna i eller behandlade på ett för dem obekvämt sätt.
- Om någon av hundarna skulle bli obekväm kommer jag att hjälpa henne till sin bädd eller ut ur terapirummet.
- Det är inte tillåtet att bära eller lyfta upp hundarna.

Kennel Hartrajets hundar
- Izzy, Molly och Gullan har en egen Facebooksidadär jag beskriver deras liv och träning: Terapihunden Izzy flatcoated retriever | Facebook
- Här kan du läsa mer om min planerade hunduppfödning: Kennel Hartrajets hundar
